HÍRLEVÉL

Fedezd fel a Duna Borutat!

2019-ben indították útjára a Duna Borút projektet, amelyben a Kunsági-, a Hajós-Bajai- és két vajdasági borvidék kiemelt pincészetei vesznek részt. Az Alföldön keresztül a szerb-magyar határon is átívelve a magyar lakta területek legjobb borvidékeire kalauzolja az érdeklődőket. A kezdeményezésben résztvevő negyven borászat nemcsak borkóstolót, hanem szállást, kulturális programokat és kulináris élményeket is kínál a kalandoroknak, akik egy borturisztikai útlevélen pecsételhetik le, melyik célállomást keresték fel.

Egy kis kedvcsináló:
www.youtube.com/watch?v=g-yImMrH2f0&t=15s
www.youtube.com/watch?v=5a_8mzBZQq8
www.youtube.com/watch?v=69qBLoKnMdA

A Kunsági borvidék

A homokos talajú Alföldön található az ország legnagyobb borvidéke. A szőlők egy részét a futóhomok megkötése céljából telepítették. Az itt termett úgynevezett homoki bor a mindennapok bora.

Meghatározó borászatok:

  • Frittmann Borászat
  • Font Pincészet
  • Gál Szőlőbirtok és Pincészet
  • Gedeon Birtok

Frittmann Borászat
A Frittmann névvel fémjelzett borokat családi vállalkozásban, Soltvadkerten, a Kunság déli részén fekvő alföldi kisvárosban készítik. Alföldi borászként elsőként Frittmann János kapta meg az „Év Bortermelője” megtisztelő címet 2007-ben, amely áttörést jelentett a Kunsági borvidék életében. Ebben az évben készült el a felújított borházuk is, majd 2013-ban egy látványpincével és egy borbolttal bővítették mindezt, hogy az idelátogatók még jobban megismerjék a borkészítés folyamatait. Az egyik legrangosabb hazai szakmai elismerést, az Év Pincészete díjat a borászat 2015-ben nyerte el.

www.frittmann.hu
Cím: 6230 Soltvadkert, Eötvös utca 5.
Elérhetőség: +36-30/329-7556

Font Pincészet
A család generációk óta szőlőtermesztéssel és borkészítéssel foglalkozik. Jelenleg 38 hektár saját tulajdonú szőlőterületen gazdálkodnak, melynek nagy része Soltvadkerten található, kisebb hányada Bócsához tartozik. Büszkeségük a Szarvaskút-dűlő ahol több hektárnyi összefüggő területtel rendelkeznek és termelik meg prémium boraik alapanyagát. Kizárólag magyar nemesítésű vagy vidékükön hosszú ideje jelen lévő fajtákat termelnek, mint: Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres, Kövidinka, Generosa, Ezerjó, Kékfrankos.

www.fontpinceszet.hu
Cím: 6230 Soltvadkert Bócsai út 9.
Elérhetőség: +36-20/231-3983

Gedeon Birtok
A 80 hektáros, Ágasegyháza és Izsák között, Kecskeméttől 25 kilométerre elhelyezkedő szőlőbirtok dűlőinek klimatikus és talaj-jellemzői sajátos borkarakter kialakítását teszik lehetővé. A borászatban a borvidékre jellemző könnyed, friss, gyümölcsös fehér és roséborokat készítenek. Munkájuk során törekszenek arra, hogy a fehér és roséborok a lehető legtöbbet őrizzenek meg a leszüretelt szőlő friss üde ízéből, illatából. Az üde gyöngyöző borok területén is jeleskednek, valamint néhány éve elkezdték a testes, tüzes és érlelt vörösborok előállítását is, amelyekből mára több szép tétellel büszkélkedhetnek.

www.gedeonbirtok.com
Cím: 6070 Izsák, Gedeon dűlő 204.
Elérhetőség: +36-70/398-3469

A Hajós-Bajai borvidék

A magyarországi német építészet jeles képviselői a hajósi pincefalut alkotó jellegzetes présházak, amelyek - a magyar vendégszeretettel párosulva - igen vonzóvá teszik ezt a borvidéket a borkedvelők számára.

Meghatározó borászatok:

  • Koch Borászat
  • Kovács Borház
  • Szemerey Pince

Koch Borászat
Az elmúlt közel húsz évben számos fejlesztés eredményeként alakult ki a Koch Borászat központja, amit egy 40 hektáros, összefüggő szőlőterület ölel át. A borászati üzem a legkorszerűbb technológiával rendelkezik a feldolgozástól a palackozásig. A technológiai berendezések, a pince, az irodák, az óvodás gyerekek szüretelését biztosító szőlő mintakert, a wellness részleggel felszerelt panzió, az elegáns borkóstoló épület, a kádár szakmát bemutató múzeum és az autentikus kádárlakás együttese várja a boraink és bortermelési filozófiánk iránt érdeklődőket. Elődeikre emlékezve az itteni épületeket a felső-bácskai hagyományokat megidéző sváb barokk stílusban hozták létre.

www.kochboraszat.hu
Cím: 6445 Borota, V.ker 5.
Elérhetőség: +36-30/475-7174

Kovács Borház
A családi pincészetben törekszenek arra, hogy az idelátogató borkedvelő emberek a borkészítés modern és hagyományos technológiájával is megismerkedhessenek. Fakultatív borkóstolóprogramjaik mellett megtekinthetik pincészetüket, és bemutatják a pincefalut. Emellett helyi jellegzetességként is helytálló sváb és magyaros ételekkel igyekszenek kényeztetni látogatóikat. A borháztól 400 méterre a család tradicionális borospincéi találhatók. A földalatti pinceágakban, klasszikus boraikat érlelik 200-500 literes tölgyfahordókban.

www.kovacsborhaz.hajosi-pincefalu.hu
Cím: 6344 Hajós, Bajai utca 4.
Elérhetőség: +36-78/404-947

Sziegl Pince
A Pince (elő)élete 2011-ben, a borász nagypapájától kapott pár sor szőlővel, és a papa pincéjében kijelölt egy darab fahordóval kezdődött. Majd 2012-ben felépült az első saját pince, saját hordókkal, az első saját szőlőterületekkel. Ekkor indult el ténylegesen a Sziegl Pince. Hagyományos módszerekkel, a lehető legkevesebb hozzáadott technológiával dolgozik. Spontán erjesztés, kezelőanyagok minimalizálása. Természetes, egyedi ízvilágú borok készítése a célja. Hitvallása, hogy a borok a szőlőben készülnek el, és a pincében teljesednek ki.

www.hajosi-pincefalu.hu/sziegl-pince
Cím: 6344 Hajós, Borbíró utca 73.
Elérhetőség.: +36-30/336-5424

A Csongrádi borvidék

A borvidék a szőlő tenyészidőszakában az ország legmelegebb és napfényben leggazdagabb tája. Története a középkorig nyúlik vissza. Kezdetben főként a folyóvölgyi, ártéri területeken a lugasos szőlőművelés alakult ki, és főleg a mezővárosok határában fejlődött a szőlőtermesztés.

Meghatározó borászatok

  • Ungerbauer Családi Borpince
  • Bodor Bio Borház

Ungerbauer Családi Borpince 
Ungerbauer György 1969 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borászattal, 40 hektáros területen. Családi gazdaságát lányával együtt közösen működtetik, ahol 12 szőlőfajtát termesztenek. Az ország legnagyobb európai szőlő-szaporítóanyag ellátója. 2010 decemberében Ungerbauer György egyetlen szőlész-borászként elnyerte az Év vállalkozója címet, melyet Demján Sándor adott át részére Budapesten a Művészetek Palotájában. Ugyanebben a hónapban tüntette ki a Csongrádi Borvidék a Csongrád Megye Év Borásza címmel.

www.ungerbauer.hu
Cím: 6648 Csongrád-Bokros, Tanya 1258.
Elérhetőség: 06-30/300-7733

Bodor Bio Borház
Családi gazdaságunk Csongrádon a Tisza és a Körös torkolatánál helyezkedik el. A szőlő és a bor szeretete családi örökségünk, fontosnak tartjuk az egészséges életmódot, ezért természetes környezetben, ökológiai gazdálkodásban termesztünk 2002. óta bio szőlőt, ma már 7 hektáron. Zárt és hagyományos erjesztési technológiát alkalmazva tölgyfahordós érleléssel készítünk klasszikus csongrádi vörösborokat, amelyek savtartalma harmonikus, gyümölcsös zamatú, kellemes összbenyomást keltő és egészséges, ezt bizonyítják számos borversenyen elért szép eredményeink.

www.bodorborhaz.uw.hu
Cím: 6640 Csongrád, Zsinór u. 55.
Elérhetőség: +36-30/234-0625

Hírlevél feliratkozás
Amennyiben feliratkozik hírlevelünkre, hetente megkapja aktuális információinkat és programajánlatainkat.
A Hírös Sport Nonprofit Kft. „Elektronikus hírlevelek küldéséről és a „sütik” (cookies) kezeléséről” szóló adatvédelmi tájékoztatójában foglaltakat megismertem és elfogadom.
Tourinform Kecskemét © 2020. | Minden jog fenntartva. | Impresszum | Adatvédelmi tájékoztató