HÍRLEVÉL

Sisi és Ferenczy Ida Kecskeméten
Esemény kezdése: 2020-09-18 10:00:00

Erzsébet királyné és Ferenczy Ida életébe, valamint kapcsolatukba enged betekintést az a különleges tárlat, melyet a Cifrapalotában lehet megtekinteni.

A Kecskeméti Katona József Múzeum kiállítása sajátosan hírös városi szemszögből közelít a témához, hiszen a főszereplők közé emeli Sisi felolvasóhölgyét is, a kecskeméti születésű és szeretett szülővárosában rendkívül népszerű Ferenczy Idát.

Erzsébet királyné híres fekete selyemruhája is megtekinthető azon a kiállításon, ami a Cifrapalotában nyílt. A „Magyarország áldott emlékezetű királynéja” – Sisi, Ferenczy Ida és a magyar udvartartás című tárlat középpontjában Erzsébet királyné élete, Magyarországhoz és a magyarokhoz fűződő viszonya áll. A kiállítás másik főszereplője Ferenczy Ida, aki Kecskeméten született.

A járványhelyzetre való tekintettel szeptember 16. szerda délután, megnyitó nélkül Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét város polgármestere és dr. Rosta Szabolcs, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatója adták át a kecskemétieknek a kiállítást.

– Minden olyan tárlatunknak, amely nem kortárs képzőművészeti alkotásokat mutat be, fontos feladata, hogy az adott korszaknak a körülményeit és történelmi hátterét is megvilágítsa. Erzsébet királyné számomra is újdonság, hiszen sosem kutattam az életét. Egy nagyon modern nő lehetett, elég csak a ruháinak a szabását nézni – nyilatkozta a Kecskeméti Televízió stábjának dr. Rosta Szabolcs.

A tárlat nem pusztán történeti kiállítás, hanem a királyi család és az arisztokrácia életmódjának, a korabeli divatnak a bemutatása elegáns és látványos környezetben. Mivel Erzsébet királyné és Ferenczy Ida több szálon is kötődik Kecskeméthez, a polgármester szeretne állandó helyet adni ezen személyeknek a városban.

– Méltó helyszíne lenne a Városháza annak, hogy be tudjuk mutatni ezeket a kötődéseket. A Városháza így nemcsak egy bürokratikus funkciót kapna majd a gyönyörű pompájában, hanem valamilyen turisztikai funkciót is – fogalmazott a tervek kapcsán Szemereyné Pataki Klaudia.

A tárlat keddtől vasárnapig, 10 és 17 óra között látogatható a Cifrapalotában 2021. február 28-ig.

Forrás: hiros.hu

Hírlevél feliratkozás
Amennyiben feliratkozik hírlevelünkre, hetente megkapja aktuális információinkat és programajánlatainkat.
A Hírös Sport Nonprofit Kft. „Elektronikus hírlevelek küldéséről és a „sütik” (cookies) kezeléséről” szóló adatvédelmi tájékoztatójában foglaltakat megismertem és elfogadom.
Tourinform Kecskemét © 2020. | Minden jog fenntartva. | Impresszum | Adatvédelmi tájékoztató