HÍRLEVÉL

 

 

Látnivalók és kikapcsolódási lehetőségek üzleti turisták számára Kecskeméten

 

Fedezze fel Kecskemétet!

 

A belvárosi séta a Városháza elől indul, ezt követi Kecskemét ,,ékszerdoboza”, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház. Innen a városközpont irányába haladva a Főtér tárul elénk, a Barátok templomával, a ,,0” km kővel, a Nagytemplommal, valamint a Református templommal. Tovább haladva az Újkollégium a következő állomás, majd ezt követi a szomszédos Cifrapalota és a Tudomány és Művészetek Háza.

 1.       Városháza

Az új Városháza alapkövét 1893-ban helyezték el, a hivatalok már 1895-ben beköltöztek, míg a Dísztermet csak 1897-ben adták át. Az épület a magyar szecesszió kiemelkedő példája, stílusában a francia reneszánsz építészet formái, és a magyar népművészet elemei ötvöződnek. A teremben a berendezések korabeliek, minden kézműves-ipari munka eredménye. A Városháza erkélyéről 1983 óta csendülnek fel a harangjáték hangjai három oktáv hangterjedelemben.

Érdekesség, hogy a harangjátékot az eredeti tervek szerint bábjáték is kísérte volna.

Cím: 6000 Kecskemét, Kossuth tér 1.

 

2.       Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház

Városunk „ékszerdobozának” tervezői Ferdinand Fellner és Hermann Helmer voltak, a színház a pesti Vígszínház mintájára épült. Az épület eklektikus stílusú, neobarokk díszítőelemekkel, melyek nagyrészt Hausbeitner Henrik osztrák szobrász munkái. Az épület főhomlokzatán két ablakfülkében látható Kisfaludy Károly, illetve Katona József portréja. A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház 2020. január 1-jén kapott Nemzeti minősítést. Érdekesség, hogy itt készült a Golden Globe-díjas Csodálatos Júlia, Annette Bening és Jeremy Irons főszereplésével, Szabó István rendezésében. Ezen kívül Bereményi Géza rendező Hídember című filmjének több jelenetét is itt forgatták.

Cím: 6000 Kecskemét, Katona József tér 5.

Elérhetőség: +36-76/501-170, www.kecskemetinemzeti.hu

A műsorok IDE kattintva érhetők el.

 

 3.       Barátok temploma

A Barátok temploma Kecskemét ősi plébániatemploma volt 1772-ig. A török hódoltság idején, 1644-től a ferences atyák voltak a lelkipásztorai. Többször átépítették, legutóbb a 18. század végén nyerte el mai barokkos alakját. 2004-2005-ben kívül-belül restaurálták, és urnatemetőt alakítottak ki a kriptájában. Érdekesség, hogy a Barátok temploma Kecskemét legrégebbi építészeti emléke. Valószínűleg a XIV. század második felében épült. A város patrónusának, Szent Miklósnak szentelt templom Kecskemét első kőtemploma volt, melyet szokatlan módon a XVI. század derekán a katolikus és a református felekezetek együtt, megosztva használtak.

Cím: 6000 Kecskemét, Kossuth tér 5.

Elérhetőség: +36-76/487-501

Látogatható: hétfő-péntek 8:00-18:00, szombat 12:00-18:00

 

 

4.       ,,0” km kő

A Városháza és a Nagytemplom közti téren található a kecskeméti köznyelvben ,,0” km kőként meghonosodott Címerdomb, melynek tetején a megye hat városának címere szerepel. Az alkotás a nagyobb magyar városok, illetve Kecskemét külföldi testvérvárosának irányát és légvonalbeli távolságát mutatja meg. A jelenlegi formája Pálfy Gusztáv nevéhez fűződik.

Érdekesség, hogy a lejtők recés köveinek helyén füves felület volt, amelyet karbantartási problémák miatt alakítottak át.

Cím: 6000 Kecskemét, Kossuth tér

 

 5.       Nagytemplom

A főtéren magasodik a város talán legismertebb épülete, a 73 méter magas Nagytemplom. A város és a Kiskunság legnagyobb temploma 1774 és 1806 között épült copf stílusban. A templom főhajója három boltszakaszos. A freskókat Roskovics Ignác, a falfelület díszítését pedig Lohr Ferenc készítette. A főoltárkép Krisztus mennybemenetelét ábrázolja, és klasszicizáló hátépítmény keretezi, amely Falkoner József alkotása. A főhajó első részének oldalfalaira a város egykori földesurainak, az Anjou, a Hunyadi és a Koháry család címerei, valamint Kecskemét városának címere került.

Érdekesség, hogy az építkezéshez szükséges faanyagot Szolnokon szerezték be, és a Tiszán eresztették le a szikrai partokig, ahonnan fogatokkal hozták Kecskemétre.

Cím: 6000 Kecskemét, Kossuth tér

Elérhetőség: +36-76/487-501

Látogatható: hétfőn délután, kedd-szerda 9:00-17:00, szombaton 9:00-14:00, vasárnap 12:00-16:00

A felújítási munkák alatt a látogatási rend változhat.

 

 

 6.       Református templom

A kecskeméti Szent Miklós-templomot 1540-től 1564-ig a katolikusok és a reformátusok közösen használták, de egy megállapodás szerint a kálvinistáknak végül ki kellett költözniük. Ezután először egy fatemplomot emeltek, amely 1678. október 17-én tűzvész martaléka lett. Ezután jelölték ki a mai templom helyét, majd küldöttséget menesztettek Konstantinápolyba, ugyanis a török hódoltság alatt nem engedélyezték a kőtemplomok építését.

Érdekesség, hogy végül Magyarországon egyedülálló módon, a kecskeméti gyülekezetnek sikerült a török hatóságokkal megegyeznie, de ez a helyieknek 669 aranyába került.

Cím: 6000 Kecskemét, Szabadság tér 7.

Elérhetőség: +36-76/500-389

Látogatható: előzetes bejelentkezés alapján

 

 

7.       Újkollégium

A szecessziós hatású, erdélyi motívumokkal díszített palota a Református Kollégium Általános Iskolájának és Gimnáziumának ad otthont. A népi gyökerek a szürke Zsolnay pirogránit díszek formavilágán is megmutatkoznak. Az épületen megjelenő számtalan kerámiabagoly az intézmény funkciójára utal. Az Újkollégium dísztermének színes üvegablakai Róth Manó műhelyéből származnak.

Érdekesség, hogy az épületben található református könyvtár 56.000 kötete közt olyan különlegességek találhatóak, mint egy 1503-ból származó Euripidész kötet és egy 1541-ben megjelent Újtestamentum.

Cím: 6000 Kecskemét, Szabadság tér 7.

Elérhetőség: +36-76/500-380

 

 8.       Cifrapalota

A Cifrapalota épülete 1983 óta múzeum is. Állandó kiállításon mutatják be a képzőművészeti gyűjtemény legjelentősebb darabjait, és a Duna-Tisza köze legszebb avar kori leleteit, köztük a kunbábonyi fejedelmi sír kincseit. A földszinten és az első emeleten történeti, régészeti, néprajzi, helytörténeti időszaki kiállítások váltják egymást.

Érdekesség, hogy a homlokzatot Zsolnay majolikadíszek és tetőcserepek ékesítik.

Cím: 6000 Kecskemét, Rákóczi út 1.

Elérhetőség: +36-76/480-776, www.muzeum.kecskemet.hu/cifrapalota

Nyitvatartás: kedd-vasárnap 10:00-17:00

 

 9.       Tudomány és Művészetek Háza

Az egykori zsinagóga a hazai romantika építészetének egyik legszebb példája. Ez volt az első olyan zsinagóga az országban, amelyet lebontás helyett külső architektúrájának megtartásával belül átépítették, és ezzel az épület új funkciót kapott. Ma a Tudomány és Művészetek Háza működik az épületben. Itt őrzik Michelangelo 15 szobrának hiteles gipszmását, valamint Tolnay Károly művészettörténész hagyatékát. Érdekesség, hogy az 1911-es kecskeméti földrengés következtében a zsinagóga kupolája megdőlt, a renoválás során Baumhorn Lipót tervei alapján a korábbi hagymaformájú kupola helyére egy lótuszbimbó alakú került.

Cím: 6000 Kecskemét, Rákóczi út 2.

Elérhetőség: +36-76/505-688

Nyitvatartás: hétfő-csütörtök 8:00-16:00, péntek 8:00-12:00

 

10.   Tourinform Iroda

A séta végén térjen be a kecskeméti Tourinform irodába, amely a belvárosban, a Szabadság téren található. Az irodában a bel- és külföldi turisták és érdeklődők Kecskemét és térsége nevezetességeiről, kulturális programjairól, turisztikai szolgáltatásairól, szállás- és étkezési lehetőségeiről kaphatnak információkat. A Tourinform Kecskemét legfontosabb szolgáltatásai: ingyenes turisztikai kiadványok ajánlása Magyarországról és Kecskemétről, magyar, angol és német nyelven, ingyenes térképek biztosítása, helyi kulturális programok és szabadidős tevékenységek ajánlása, ajándéktárgyak árusítása.

Cím: 6000 Kecskemét, Szabadság tér 5/A

Elérhetőség: +36-76/800-040, www.tourinformkecskemet.hu

Tourinform iroda nyitvatartása: hétfő-péntek 8:30-16:30

Ha megéhezett:

 

Ha egy ital mellett lazítana:

 

Ha szórakozna:

 

Ha sportolna:

 

Ha edzőterembe vágyik:

 

Ha inna egy jó kávét, vagy enne egy finom süteményt:

 

 

Ha mást is megnézne még Kecskeméten, a látnivalókat ITT megtalálja.

Ha természetközeli programokra vágyik, nézze meg ajánlatainkat ITT.

Ha az aktív kikapcsolódást kedveli, nézzen szét ITT is.

Ha máshol enne valami finomat, vagy inna egy kávét, további lehetőségeket talál ITT.

Ha szálláshelyet keres, a kecskeméti szálláshelyek listáját megtalálja ITT.

 

Kellemes időtöltést kívánunk Kecskeméten!

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK

Hírlevél feliratkozás
Amennyiben feliratkozik hírlevelünkre, hetente megkapja aktuális információinkat és programajánlatainkat.
A Hírös Sport Nonprofit Kft. „Elektronikus hírlevelek küldéséről és a „sütik” (cookies) kezeléséről” szóló adatvédelmi tájékoztatójában foglaltakat megismertem és elfogadom.
Tourinform Kecskemét © 2020. | Minden jog fenntartva. | Impresszum | Adatvédelmi tájékoztató