A kecskeméti Tourinform Iroda tavaszi túraajánlatai

Túraajánlataink közé olyan kirándulásokat válogattunk össze, melyek kellemes kikapcsolódást jelenthetnek azok számára, akik a tavasz beköszöntével szeretnének több időt a természetben tölteni. Válassza ki a legszimpatikusabbat, és induljon el, akár már holnap!

1.    Kecskeméti Arborétum:

Megközelítés:
Cím: 6000 Kecskemét, Nyíri út 48.
Tömegközlekedéssel: a 14-es helyi autóbuszjárattal a Margaréta Otthonig.
GPS koordináták:
Székelykapus főbejárat: 46.91552,19.658357
Bejárat a Mária Kápolna felől: 46.91133, 19.649989

Terület nagysága: 62 hektár.

Látogatásra ajánlott időszak: egész évben, kivéve a december 1. és december 25. közötti időszakban, amikor az Arborétum zárva tart.

Túra típusa: gyalogtúra.

Ajánlott felszerelés a túrához: kényelmes, zárt ruházat, távcső, egy palack víz, nyári időben kalap.

Bemutatás: A több részre tagolható Arborétum gyönyörű természetközeli kikapcsolódást nyújt minden korosztály számára.  Az úgynevezett gyűjteményes részen 14 tanösvényen keresztül ismerhető meg a helyi növény- és állatvilág, valamint egy ősgyepmaradvány – természeti értékekben különösen gazdag területet – is található a területen.

Érdekesség: Az Arborétum szerves részét alkotja a közel 2 hektáros egyházi terület a Mária kápolnával, mely több évszázados hagyománnyal rendelkező kegyhely. A kálvária, a sziklakert, a szabadtéri oltár, a Magyar Szentek szoborsétány, a Lourdes-i barlang, a kegyeleti hely teszi a Kápolna-dombot egyedülálló, elmélyülésre alkalmas hellyé, ami a Kápolnák-útja kezdőpontja is.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=-bSZ4vznY5U

2.    Fülöpházi homokbuckák, Garmada tanösvény:

Megközelítés: az 52. számú főút 20. km szelvényénél lévő Naprózsa Oktatóközpont parkolójából, melynek címe 6042 Fülöpháza, I. körzet tanya 29.
GPS koordináták:  
Naprózsa Ház (GPS: 46°52’05.9,75”É. 19°25’33,1”K)
Fülöpháza falu központ (GPS: 46° 53’ 33,75” 19° 26’ 38,58”)
Somodi Tanya (GPS: 46° 53’ 03,06” 19° 23’ 48,37)

Hossza: 8500 méter.

Látogatásra ajánlott időszak: egész évben. Nyáron a nagy meleg miatt a reggeli, illetve a késő délutáni órákban ajánlott a kirándulás.

Túra típusa: gyalogtúra.

Ajánlott felszerelés a túrához: kényelmes, zárt ruházat, távcső, egy palack víz, nyári időben kalap.

Bemutatás: Közép-Európa egyik legnagyobb területű (7400 km²) homokvidékének a középső részén található a Kiskunsági Nemzeti Park Fülöpházi buckavidék nevű területegysége, melynek fő természeti látnivalói a szél formálta homokbuckák. A Garmada tanösvény a Naprózsa Háztól indulva a védett terület északi részén 14 állomáson keresztül mutatja be a különleges növény- és állatvilágot, és rávilágít az ember tájformáló szerepére is.

Érdekesség: a Fülöpházi-buckavidékeurópai viszonylatban is egyedülállónak számít, hiszen Közép-Európa legnagyobb buckavidéke. A nyári időszakban hasonló élményt nyújt a homokvidék felderítése, mint egy észak-afrikai sivatagi túra.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=3C4gkYTY5mY

3.    Fülöpházi-buckavidék, Báránypirosító tanösvény:

Megközelítés: az 52. számú főút 20. km szelvényénél lévő Naprózsa Ház parkolójából. A tanösvény a bemutatóház parkolójába tér vissza.
GPS koordináták:
Naprózsa Ház: 46°52’05.9,75”É. 19°25’33,1”K
A tanösvény kezdőpontja: 46.868148 19.425414

Hossza: két körtúra közül választhatunk. A rövid körtúra 1722 méter, a hosszú körtúra 3270 méter hosszú.

Látogatásra ajánlott időszak: egész évben, de kétségtelen, hogy a legszebb arcát kora tavasztól nyár elejéig mutatja. Nyáron a nagy meleg miatt a reggeli, illetve a késő délutáni órákban ajánlott a kirándulás.

Túra típusa: gyalogtúra.

Ajánlott felszerelés a túrához: kényelmes, zárt ruházat, távcső, egy palack víz, nyári időben kalap.

Bemutatás: A tanösvény a félig kötött homokterületek geológiai, növény- és állattani jellemzőit mutatja be. Kiinduló helye a Naprózsa Ház és az Erdei Iskola parkolója. A tanösvény elején egy fitnesz gépekkel felszerelt erdei tornapályát találunk, majd ezt elhagyva jutunk a tanösvény útvonalára, melyet a fa oszlopon látható fehér nyíl követésének segítségével tudunk bejárni. A tanösvény 7. állomása a déli területrész egyik magasabb buckáján helyezkedik el, ahonnan szép kilátás nyílik a futóhomokos tájra.

Érdekesség: a Fülöpházi-buckavidékeurópai viszonylatban is egyedülállónak számít, hiszen Közép-Európa legnagyobb buckavidéke. A nyár időszakban hasonló élményt nyújt a homokvidék felderítése, mint egy észak-afrikai sivatagi túra.

Videó: https://www.youtube.com/watch?v=3C4gkYTY5mY

4.    Lakitelek-Tőserdő, Kontyvirág tanösvény:

Megközelítés: a tanösvény a Tőserdei Holt-Tisza (Szikra) hídjától indul, a szabadstrand parkolója mellől. A Tőserdei Holt-Tisza Kecskemétről (44-es úton) és Kiskunfélegyháza felől közúton, valamint vonattal is könnyen elérhető. Parkolni az üdülőtelep parkolójában lehet.
GPS koordináták: 46° 51’ 26,198” 19° 59’ 15,502” 

Hossza: 3500 méter.

Látogatásra ajánlott időszak: egész évben ajánljuk, gyalogosan vagy kerékpárral, száraz időben kerekesszékkel is.

Túra típusa: gyalogtúra, vagy kerékpáros túra.

Ajánlott felszerelés a túrához: kényelmes, zárt ruházat, távcső, egy palack víz, nyári időben kalap.

Bemutatás: Igazi vízjárta, buja növényzetű ártéri területre ma már alig lelünk. Ennek maradványát találjuk meg a nemzeti park legkisebb területén, a Szikra és az Alpári-réten. A terület élővilága a XIX. századi folyószabályozás előtti állapotokat idézi, nyolc állomáson keresztül bemutatva a területet. Változatosságát a Szikrai és az Alpári Holt-Tisza, és a holtágakat kísérő liget- és láperdők, ártéri mocsarak és mocsárrétek adják. A Lakitelek mellett fekvő Holt-Tisza szabad strandja, a termálfürdő, a holtágra néző kilátótorony, a csónakázási és horgászati lehetőség a területet közkedvelt pihenőhellyé teszi.

Érdekesség: A tanösvény elhalad az 1924-26-ban épült Vadászkastély mellett, ahol Jancsó Miklós Sirokkó című, magyar-francia kooperációban készült filmét forgatta 1969 februárjában. Az elképesztően hangulatos, kétszintes vadászkastélyt 1972-ben újították fel, ma a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. üdülője.

5.    Strázsa körtúra:

Megközelíthetőség: a túrát Szabadszálláson az erdei pihenőtől célszerű kezdeni, ahol az autóval érkezők parkolására is lehetőség van.

GPS koordináták: N 46° 53,216’, E 19° 16,581’

Hossza: 9400 méter.

Látogatásra ajánlott időszak: egész évben.

Túra típusa: gyalogtúra.

Ajánlott felszerelés a túrához: kényelmes, zárt ruházat, távcső, egy palack víz, nyári időben kalap.

Bemutatás: A körtúra útvonala átszeli a Felső Kiskunság Ős-Duna által épített homokbuckáit (a Strázsa-hegyet, a Barátok-hegyet, a Lófogó-hegyet, a Látó-hegyet és a Lófogó-dombot), melyek felszíne rendkívül tagolt, amit helyenként 45 fokos lejtők, illetve szurdokvölgyek tarkítanak. Az üde völgyekben turbolyás akácosok, a száraz buckaoldalakon fekete fenyvesek, a buckatetőkön nyárfás-borókások nőnek. A gyepszintre a homok puszták lágy szárú fajai a jellemzők. A buckákról rendkívül szép kilátásban gyönyörködhetünk.

Érdekesség: A sárga körtúra jellel ellátott útvonalat 2017-ben a Honvéd Nyugdíjas Klub Strázsa Túraegyesülete létesítette az erdőgazdaság támogatásával. Azóta ezen az útvonalon minden évben megrendezésre kerül a Honvéd Teljesítménytúra. Volt lőtéren, harcjárművek mellett, laktanyától laktanyáig vezeti a katonai nosztalgiát és a Felső Kiskunság természeti értékeit kedvelőket a túra. A teljesítménytúrán a tipikus alföldi élővilág, például a védett Strázsa-hegy is megcsodálható.

A kecskeméti Tourinform Iroda további programajánlataiért, híreiért kövesse Facebook oldalunkat!

A Tourinform Kecskemét Tavaszi Hírlevele INNEN le is tölthető.