Időszaki kiállítások a Cifrapalotában

A Kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota Kiállítóhelye három különleges, időszaki tárlattal várja látogatóit 2021. június végétől.

Elsőként A magyar tűzoltóság története 1870-2020 című kiállítás nyílt meg június 23-án. Hét héten keresztül, augusztus 8-ig tekinthetik meg a Katasztrófavédelem Központi Múzeumának tárlatát az érdeklődők. Korabeli dokumentumokkal, metszetekkel, valamint fotókkal illusztrált tablókon keresztül ismerhető meg a tűzoltóság története a 19. századtól egészen napjainkig. A történeti tárlat bemutatja, hogy a lelkes polgári önkéntes mozgalom hogyan vált szervezett, önálló szakmává. A tűzoltók saját életüket kockáztatva dolgoznak nap mint nap, és ez a kiállítás remek alkalmat jelent, hogy még jobban megismerjük hivatásukat, és így tisztelegjünk áldozatos munkájuk előtt.

Forrás: Kecskeméti Katona József Múzeum

Szávoszt Katalin Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész alkotásai június végétől tekinthetők meg a Transcendo című kiállításon. A Kecskeméti Katona József Múzeumnak felajánlott alkotásai szinte teljes életművét lefedik. Szávoszt Katalin porcelántervezőként végzett, azonban legszívesebben kerámiával dolgozik.  Több szállal is kötődik Kecskeméthez, de kiváltképp a Nemzetközi Kerámia Stúdió révén. Munkáit népművészeti motívumok, valamint Klee, Chagal, Miró és Kandinszkij is inspirálta. A kiállítás október 24-ig tekinthető meg.

A Castrum Virtuale – Időutazás a fenékpusztai római erődben című kiállítás június 25-től látogatható. A tárlat a Fenékpusztán 2006 óta zajló, új kutatásokból kiindulva a késő ókori erőd és épületeinek 3D-s rekonstrukcióját mutatja be, és egy jövőbeli régészeti park elképzeléseit vázolja fel. Fenékpuszta nemzetközi hírneve annak köszönhető, hogy lakossága az avar korig (7. század) megőrizte római hagyományait és keresztény hitét. A területet már közel 150 éve kutatják, de mai napig jutnak a kutatók érdekes felfedezésekre, és tervezik egy régészeti park kialakítását is, amelyről a kiállítás során a látogatók tájékozódhatnak. A tárlat október 24-ig tart. 

A kiállítások keddtől vasárnapig 10 és 17 óra között tekinthetők meg. További információ elérhető a Cifrapalota honlapján ITT.