Múzeumok Őszi Fesztiválja

Idén 16. alkalommal rendezik meg országszerte a Múzeumok Őszi Fesztiválját 2021. szeptember 27. és november 11. között. Kecskeméten több helyszínen várják izgalmas programokkal a látogatókat.

A 2021-es évben a Múzeumok Őszi Fesztiválja szeretné arra felhívni a figyelmet, hogy a kulturális intézmények, és ezen belül a múzeumok szervesen hozzájárulhatnak a testi és szellemi egészség létrejöttéhez. A „múzeumi harmónia” az idei év mottója. A múzeumokban folytatott művészeti tevékenység, legyen szó képzőművészetről vagy zenéről mind hozzájárulhatnak az egészséghez, a fizikai és mentális feltöltődéshez. A fesztivál keretében idén ezt még egy-egy kapcsolódó sportprogrammal is megalapozzák. Fontos szegmense a 2021-es évnek, hogy a feloldások után a belföldi turizmus fellendült, és sokan utaztak rekreációs céllal a nyár folyamán. A szervezők szeretnék hangsúlyozni, hogy a nyaralás során érdemes betérni egy-egy helyi múzeumi gyűjteménybe is, hiszen remek kikapcsolódási lehetőségekben részesülhetnek ott is a látogatók.

Forrás: Múzeumok Őszi Fesztiválja Facebook oldal

Az ősz folyamán nyolc programmal várják a kecskeméti múzeumok az érdeklődőket. A Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely a családokat és a nyugdíjas korosztályt szeretné meginvitálni egy-egy remek elfoglaltságra. Október 1-jén, az idősek világnapja alkalmából kézműves foglalkozások, valamint kötetlen beszélgetés várja a szépkorúakat, míg a Márton napi Aprók Tánca esemény igazi családi rendezvény lesz, amelyen gyerekek, felnőttek és nyugdíjasok is örömmel részt vehetnek.

A Kecskeméti Katona József Múzeum további hat programmal készül az idei fesztiválra. Az eseménysorozat teljes ideje alatt „A füstbe ment terv” című nyomozós játék várja a kíváncsi, kalandvágyó látogatókat a Cifrapalotában. Október 16-án zenés jógán vehetnek részt a Cifrapalota Pávás termében. Az őszi szünet idején Múzeumi állatságok címmel több alkalommal várják az óvodásokat a Cifrapalotában játékos, interaktív programokra. Szintén október végén a Gepidák kora című foglalkozásokon vehetnek részt az érdeklődők, ahol megismerkedhetnek többek között a gepidák életmódjával, használati tárgyaival. Két alkalommal a múzeum falain kilépve készülnek izgalmas programmal a szervezők. Utazó múzeumként a Kecskeméti Katona József Múzeum az oktatási intézményekbe csempészi be a régészet világát, ahol a gyerekek, diákok a feltárásokkal ismerkedhetnek meg. Végül, de nem utolsó sorban két kerékre pattanva egy hangulatos biciklitúrán vehetnek részt a látogatók, amely a Cifrapalotától a művésztelepre vezet, s előadások, filmvetítés, valamint műterem-látogatás is a repertoár részét képezik.

Forrás: Múzeumok Őszi Fesztiválja honlap

A programok a hatályos járványügyi előírások szerint látogathatóak.