Katona József születésének 230. évfordulója

Katona József születésének 230. évfordulójáról ünnepségek, kiállítások és előadások formájában emlékeznek meg Kecskeméten 2021 novemberében.

Katona József életműve Kecskemét csodás öröksége. Katona a Hírös városban látta meg a napvilágot 1791. november 11-én. Iskoláit Kecskeméten, Szegeden és Pesten végezte. Ügyvédként dolgozott, majd 1826-tól Kecskemét főügyésze lett. Életét és hagyatékát azonban az irodalom és a színház iránti szeretet, valamint elköteleződés határozta meg. Katona József a magyar nemzeti dráma megteremtője volt, és a pesti színházi élet kialakításában is tevékeny részt vállalt. Számos nagyszerű művet írt, de minden bizonnyal a Bánk bán vált mind közül a legismertebbé. Ez a műve a kortárs német irodalom hatásait, illetve Shakespeare drámaiságát is magán viseli. Bánk bán története Katona művének, s később Erkel Ferenc és Egressy Béni azonos című operájának köszönhetően világhírűvé vált. Kecskemét hírös szülöttjének emlékét számos intézmény, utca, köztéri szobor őrzi országszerte.

Az alábbi megemlékezéseken és programokon vehetnek részt az évforduló alkalmából:

  • November 11-én, csütörtökön 11-kor megemlékezésen vehetnek részt az érdeklődők a Katona József Emlékház udvarán, Kecskeméten.
  • November 11-én 12 órakor kerül sor a városi megemlékezésre a Katona József téren, Kecskemét hírös szülöttjének szobránál.
  • November 11-én délután, 17 órától Dr. Timár András színháztörténész előadásán vehetnek részt a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban.
  • November 12-én, pénteken 17 órától a Bánk bán kora – a rejtélyes 13. század című kiállítás megnyitójára invitálják az érdeklődőket a Cifrapalotába. A tárlat 2021. december 19-ig lesz látogatható.
  • November 11-30. között pedig egész hónapban megtekinthető lesz a 230 éve született Katona József – dokumentumkiállítás a megyei könyvtárban.

Kép forrása: Katona József Könyvtár Facebook oldala